ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προστασία τῶν Χριστιανῶν ἀκαταίσχυντε, μεσιτεία πρὸς τὸν Ποιητὴν ἀμετάθετε. Μὴ παρίδῃς ἁμαρτωλῶν δεήσεων φωνάς, ἀλλὰ πρόφθασον, ὡς ἀγαθή, εἰς τὴν βοήθειαν ἡμῶν, τῶν πιστῶς κραυγαζόντων σοι· Τάχυνον εἰς πρεσβείαν, καὶ σπεῦσον εἰς ἱκεσίαν, ἡ προστατεύουσα ἀεί, Θεοτόκε, τῶν τιμώντων σε.

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

"Βόμβα"στο Ταμείο Κληρικών

Του Βασίλη Σπυρόπουλου (από το ένθετο της «Δημοκρατίας» για την Ορθοδοξία)

Σφοδρό χτύπημα στα οικονομικά του Ταμείου Προνοίας του Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ) επιφέρει η απόφαση (που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή), σύμφωνα με την οποία καταργείται το κληρικόσημο. «Από 1/1/2015 καταργείται το κληρικόσημο, οπότε χάνουμε μια ουσιαστική, καθαρή πηγή εσόδων υπέρ των αναγκών του Ταμείου μας» τονίζει στη «δημοκρατία» ο π. Γεώργιος Βαμβακίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου. Το κληρικόσημο, όπως μας εξηγεί ο π. Γεώργιος: «Είναι ένα ένσημο το οποίο επικολλάται, βάσει των δαπανών, 4% σε όλα τα τιμολόγια των ναών (το 4% ισχύει και επί των μισθών των ιεροψαλτών και των νεωκόρων) και συγκεκριμένη τιμή (3 ευρώ) σε όλα τα πιστοποιητικά αγαμίας, στις άδειες γάμου, στις δηλώσεις βαπτίσεων, στα μνημόσυνα, δηλαδή σε κάθε πιστοποιητικό το οποίο εκδίδει ένας εφημέριος, μια ενορία. Το έσοδο αυτό πηγαίνει απευθείας και εξ ολοκλήρου στο Ταμείο των κληρικών, το οποίο και χορηγεί το εφάπαξ των κληρικών».

Με την κατάργηση του κληρικόσημου, δύο είναι πλέον οι εναπομείνασες βασικές πηγές εσόδων για το Ταμείο των κληρικών: Οι κρατήσεις 4% επί του μισθού των εφημερίων και η εισφορά των ενοριακών ναών μέσω των ιερών μητροπόλεων (η λεγόμενη τριμηνία, την οποία δεν καταβάλλουν κανονικά όλες οι μητροπόλεις). Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί αρκετοί πόροι, όπως ενοίκια από ακίνητα που είχε στην κατοχή του το Ταμείο. Τα ακίνητα έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του κράτους, «με την τελευταία ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων» σημειώνει ο π. Γεώργιος, προσθέτοντας ότι λόγω της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, οι εφημέριοι δεν μπορούν να υπολογίζουν ούτε στις εισφορές από περίπου 14 παρεκκλήσια στο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε γειτονικές μητροπόλεις. Η κυριότητα των παρεκκλησίων που ανήκαν στο ταμείο των κληρικών δόθηκε στις μητροπόλεις, οι οποίες όμως αρνούνται να καταβάλουν τις εισφορές που αναλογούν στο Ταμείο. Μάλιστα, η υπόθεση αυτή έχει οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες και δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

«Όχι απλώς δεν το γνωρίζαμε (για την κατάργηση του κληρικοσήμου), δεν το γνώριζαν και οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος» λέει ο π. Γεώργιος, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι την άσχημη είδηση για το Ταμείο των κληρικών την πληροφορήθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής από τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, στο οποίο εκπροσωπεί τους εφημερίους. Εκεί έμαθε ότι η κατάργηση των κοινωνικών πόρων που οριζόταν στο πολυνομοσχέδιο περιελάμβανε και το κληρικόσημο. Η αντίδραση του ΙΣΚΕ ήταν άμεση. «Στείλαμε επιστολή στον υπουργό Εργασίας, τον κ. Βρούτση, την οποία κοινοποιήσαμε στον πρωθυπουργό και στην Ιερά Σύνοδο. Διαμαρτυρόμαστε γι' αυτήν την κατάφωρη αδικία εις βάρος των εφημερίων, διερωτόμαστε γιατί κανείς προηγουμένως δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα των εφημερίων γι' αυτήν την πρόθεση της κυβερνήσεως, γιατί δεν μας ενημέρωσε για τα σχέδια τα οποία υπάρχουν εις βάρος των εφημερίων και εκφράσαμε στον υπουργό και στον πρωθυπουργό την έντονη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας» υπογραμμίζει ο π. Γεώργιος, ο οποίος απαντά σχετικά με το αν υπήρξαν αντιδράσεις από την κυβέρνηση ή την Ιερά Σύνοδο: «Μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Η Ιερά Σύνοδος μας ζήτησε το κείμενο που στείλαμε στον υπουργό, το οποίο και της το στείλαμε, αλλά δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση ή κάποια κλήση από την Ιερά Σύνοδο, πολλώ δε μάλλον από το υπουργείο Εργασίας».

Το εφάπαξ

«Το κληρικόσημο είναι κοινωνικός πόρος, γι' αυτό και μέχρι σήμερα το Ταμείο μας χορηγεί κανονικά το εφάπαξ, παρόλο που με τον τελευταίο νόμο έχει μειωθεί κατά 36,97%. Από την ημερομηνία που καταβάλλει ο κληρικός την αίτηση για εφάπαξ, μέσα σε τέσσερις μήνες το Ταμείο τού το χορηγεί κανονικά, σε αντίθεση με άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ξέρετε, που περνά και χρόνος για να πάρει το εφάπαξ κάποιος δημόσιος υπάλληλος. Από πού θα εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου μας, όταν στερούν μία εκ των τριών σήμερα κυριοτέρων πηγών εσόδων του;» ρωτά με αγωνία ο π. Γεώργιος Βαμβακίδης.

«Να συσπειρωθούμε γιατί θα χάσουμε την ασφάλισή μας»

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και λίγο μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μια άτυπη συνάντηση του προέδρου του ΙΣΚΕ με παράγοντα του υπουργείου Εργασίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο παράγοντας του υπουργείου αναγνώρισε το δίκαιο της αντίδρασης των εφημερίων, αλλά είπε: «Ο νόμος είναι νόμος ξεκάθαρος, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

«Εμείς ενημερώσαμε όλους τους εφημερίους για αυτό το οποίο έγινε εις βάρους τους, για να γνωρίζουν τι γίνεται και επειδή και αυτοί είναι Ελληνες ψηφοφόροι να ξέρουν τι ψηφίζουν και πού πρέπει να ψηφίζουν» λέει με νόημα ο π. Γεώργιος Βαμβακίδης, κάνοντας έκκληση «σε όλους τους κληρικούς να συσπειρωθούν, να ενωθούν με τον ΙΣΚΕ για να μπορέσει ο αγώνας να είναι πιο δυναμικός, πιο ουσιαστικός και πιο αποτελεσματικός».

«Με την κατάργηση του κληρικοσήμου εμείς βλέπουμε ότι καταργείται τελείως το εφάπαξ και πάει να καταργηθεί και η ασφάλειά μας. Προς το παρόν, δοξάζουμε τον Θεό που έχουμε αυτήν την ασφάλεια και μπορούμε να έχουμε κάπως μια ήσυχη και ήρεμη ζωή» μας λέει ο εφημέριος της Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου, ο οποίος τονίζει ότι ο εφημέριος δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους Ελληνες: «Το πρόβλημα το οποίο βιώνει ο κάθε οικογενειάρχης σήμερα στην Ελλάδα το βιώνει και ο οικογενειάρχης εφημέριος. Λησμονούν πολλοί, οι οποίοι καταφέρονται πολλές φορές εις βάρος των κληρικών, ότι οι κληρικοί είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών, που στηρίζουν τον μισθό της οικογένειας και το έθνος». 

Πηγή: www.ierovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: