ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προστασία τῶν Χριστιανῶν ἀκαταίσχυντε, μεσιτεία πρὸς τὸν Ποιητὴν ἀμετάθετε. Μὴ παρίδῃς ἁμαρτωλῶν δεήσεων φωνάς, ἀλλὰ πρόφθασον, ὡς ἀγαθή, εἰς τὴν βοήθειαν ἡμῶν, τῶν πιστῶς κραυγαζόντων σοι· Τάχυνον εἰς πρεσβείαν, καὶ σπεῦσον εἰς ἱκεσίαν, ἡ προστατεύουσα ἀεί, Θεοτόκε, τῶν τιμώντων σε.

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Η Γενική Συνέλευση του Ι.Σ.Κ.Ε. (δελτίο τύπου-φωτογραφίες)


Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών η Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος σύμφωνα με το Καταστατικό του. 

Μετά την τέλεση Τρισαγίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, υπέρ των κεκοιμημένων μελών του Ι.Σ.Κ.Ε., άρχισαν οι εργασίες της συνελεύσεως με τον Πρόεδρο πατέρα Γεώργιο Σελλή να καλωσορίζει τα μέλη που παρευρέθησαν. 


Με σκοπό την ενημέρωση των μελών του Συνδέσμου για θέματα που αφορούν την ψυχική εξάντληση των Κληρικών και του τρόπου αντιμετωπίσεως του πόνου των πιστών, οι εισηγητές Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και η Εργασιακή Ψυχολόγος κα Ελισάβετ Γεωργίου με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο έδωσαν τις διαστάσεις των θεμάτων αυτών. 


Ο Σεβασμιώτατος στην εισήγηση του ανέπτυξε τα στάδια που βιώνει ένας κληρικός κατά την εξάσκηση του έργου του και στο πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ψυχικής εξάντλησης. Αναφέρθηκε στη ματαίωση των προσδοκιών του κληρικού και τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς που μπορεί να αναπτύξει για να επιτύχει την ψυχική του ισορροπία και να διατηρήσει τον πνευματικό του προσανατολισμό. Μέσα από παραδείγματα από τη θρησκευτική ιστορία αλλά και με επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις ο Σεβασμιώτατος προσέγγισε καυτά θέματα του κλήρου. 


Στην συνέχεια η κα Ελισάβετ Γεωργίου ανέπτυξε το θέμα: «Όταν ο πόνος αγγίζει την καρδιά. Μια άλλη οπτική». Η διαχείριση του συναισθηματικού πόνου όταν ξεκινά αλλά και όταν καταλήγει στην καρδιά αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της εισήγησης. Εστιάζοντας στον πόνο λόγω ασθένειας, πένθους αλλά και απώλειας μιας κατάστασης αναδείχθηκε η αξία του πόνου ως .... ένα δώρο που κανένας δε θέλει. Ένα δώρο για να γνωρίσει το άτομο τον εαυτό του αλλά και ως ανάγκη για πνευματική καθοδήγηση και σύνδεση με το θεάρεστο έργο του κληρικού. Συμπέρασμα, η ανάγκη συνέργειας όλων στη διαχείριση του πόνου σε σωματικό, κοινωνικό, ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο.
 

Μετά το τέλος των εισηγήσεων και κατά την διάρκεια της συζητήσεως για τα τρέχοντα εφημεριακά θέματα τα μέλη της Γ.Σ. απεφάσισαν να αποστείλουν στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για άλλη μια φορά, θέματα των οποίων η λύση χρονίζει, και για τα οποία μια ακόμα φορά σε πνεύμα καλής συνεργασίας, αιτούνται την λύση τους. Μερικά εξ' αυτών είναι η ύπαρξη Συνοδικού Συνέδρου ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος για την μεταξύ της Ι.Σ. και του Ι.Σ.Κ.Ε. επικοινωνίας, την χορήγηση γραφείου στο Συνοδικό Μέγαρο για τον Σύνδεσμο και την από κοινού προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την απαρχαιωμένη εκκλησιαστική δικαιοσύνη


Στην Γενική Συνέλευση μεταξύ των άλλων μελών παρευρέθηκε  και αντιπροσωπεία της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης με επί κεφαλής τον Πρόεδρο π. Ζαχαρία Αδαμάκη

Εν κατακλείδι όλα τα μέλη της Γ.Σ. συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συσπείρωσης, ει δυνατόν όλων των κληρικών της πατρίδος μας, γύρω από τον Ι.Σ.Κ.Ε, για την καλλίτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον Εφημεριακό Κλήρο. 

Εκ του Γραφείου Τύπου του Ι.Σ.Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: